Skip to content

Om David Lega

Under ungefär tio år från år 2000 reste jag Sverige runt och pratade om personlig utveckling samt vikten av trygghet och självförtroende. För sex-sju år sedan upptäckte jag att mina värderingar stämmer överens helt med Kristdemokraternas och att man inte måste vara kristen för att vara kristdemokrat. Från år 2011 är jag kommunalråd och gruppledare för Kristdemokraterna i Göteborg.

Ingen människa kan bli världsmästare ensam. I ofullkomlighetstanken – att ingen människa eller organisation är eller ens behöver vara perfekt – ligger en enorm potential. Vi kan välja att förvalta och utveckla våra resurser, men i vissa lägen behöver vi alla hjälp för att kunna nå längre.

Jag har haft mycket tur i mitt liv. Jag har fått både stöd och krav hemifrån, men även från lärare, sjukgymnaster och tränare. Innan jag blev heltidspolitiker hade jag förmånen att representera Sverige i flera Paralympics, hade möjlighet att driva egna företag och tala om personlig utveckling för närmare en halv miljon personer.

Jag har alltid arbetat för att fler ska få möjligheter att utvecklas i sina egna liv. Det var när jag insåg att det som jag har pratat om i alla år, det är ju kristdemokratisk politik fast med andra ord, som jag blev medlem i Kristdemokraterna. Förutom kommunalrådsuppdraget är jag också andre vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs stad. Nämnden ansvarar för några av de frågor som ligger mig allra närmast om hjärtat, nämligen föreningslivet, det civila samhället. Jag vill ha ett rikt föreningsliv som är tillgängligt för alla och där det finns något för alla.

 

Bakgrund

David Lega föddes 1973 i Göteborg, Sverige, med alla odds emot sig. Han föddes med ett gravt handikapp som innebar att han var förlamad i båda armarna och saknade muskler i benen. Läkarna informerade hans föräldrar att det troliga var att han aldrig ens skulle kunna klara att sitta upp utan stöd.

Redan några månader gammal började David träna hårt och klarade att sitta upp innan han var två år gammal. Under hela sin tidiga skolgång i vanliga skolor i Göteborg, tränade David och varvade sjukgymnastik med alla former av handikappidrott. 1986, när David var 12 år, var han åskådare när VM i simning för handikappade avgjordes Göteborg. Där föddes ett intresse som David sedan aldrig släppt. David fick också möjlighet att träffa en av deltagarna som också blev hans största förebild, Peter Hull – en dubbel arm- och benamputerad simmare från Storbritannien som blev världsmästare det året. ”Om jag kan, så borde du kunna” sa Peter Hull. Några veckor senare gjorde David sitt första träningspass hos Mölndals ASS för att lära sig att simma.

David tog studenten från Naturvetenskapligt program 1992 och påbörjade sina universitetsstudier direkt efteråt. Han studerade terminer av psykologi, företagsekonomi, engelska och nationalekonomi innan han påbörjade Juristutbildningen på Handelshögskolan i Göteborg.

Parallellt med studierna simmade han sig in i världseliten. En silvermedalj vid junior-VM i St. Etienne 1990, följdes av en sjätteplats vid VM på Malta 1994. 1996 kom det stora genombrottet vid Paralympics i Atlanta. Tack vare bland annat två världsrekord under spelen fick David ta emot ”Triumph of the Human Spirit”, de paralympiska spelens Bragdguld. Fram till och med Paralympics i Sydney 2000 blev det totalt tre VM-guld, fyra EM-guld och 14 världsrekord för David innan han beslutade sig för att avsluta sin framgångsrika karriär.

David fick mycket uppskattning och priser under sin karriär, med höjdpunkten 2001 när han belönades med H.M. Konungens Medalj i 8:e storleken i högblått band för sin framgångsrika idrottskarriär.

Parallellt med simningen påbörjade David sin karriär som föreläsare i personlig utveckling och positivt tänkande. Denna utökades senare med ämnen som entreprenörskap och ledarskap. Genom åren har David inspirerat hundratusentals människor i ett stort antal länder, och även här har han varit mycket framgångsrik. 2004 utsågs David till Årets Talare i Sverige. 2005 till Framtidens Ledare och belönades som förste svensk även till The Outstanding Young Person of the World. Bland tidigare mottagare av detta prestigefyllda pris återfinns namn som Orson Welles, Leonard Bernstein, Elvis Presley och John F. Kennedy.

David har alltid arbetat mycket med sitt entreprenörskap och är idag delägare eller ensam ägare till ett flertal olika företag inom allt från kläder till mobilteknik. Under våren 2009 startade lanseringen av LegaWear på den amerikanska marknaden.

Från och med 2011 är David kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg. Han har flera andra kommunala uppdrag, däribland uppdraget som andre vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnder och uppdraget som ledamot i Kommunstyrelsens arbetsutskott. I Kristdemokraterna är David bland annat ledamot i partistyrelsen och ledamot i distriktsstyrelsen i Göteborgs stad.

David är också ledamot i Svenska Unicefs styrelse. Bland många tidigare uppdrag kan bland annat nämnas att han åren 2009-2013 var ledamot i Riksidrottsstyrelsen, och varit ordförande i Göteborgs handikappidrottsförbund.

————–

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Mia Skoog permalink
  december 26, 2008 8:28 e m

  Hej!
  Hörde dig i Nässjö i höstas och du inspirerade verkligen mig!!
  Tack för en fantastisk kväll där jag lärde mig att aldrig ta på mig någon annans surhet och att livet har sina sidor men jag kan ju i alla fall snyta mig själv… Tusen tack, David! Du är en fantastisk person!!
  MVH Mia Skoog

 2. Lova Johansson permalink
  juli 10, 2009 10:01 e m

  JIIHOO ! på dig !
  Vi har haft en fantastisk kväll, Vi har tittat på dina klipp på Youtoube. Man kan lungt säga att lova haft en sprallig kväll…. Hon har Viskat ditt namn med ”luriga” ögon.. & dansat med sina ”raka” armar !
  Vi träffade Stefan & Anna idag när vi var ute på prommenad, Hälsar ni på dom i sommar så kan ni väl stanna till en stund, vi bjuder på kaffe till chaffören å en kall till dig !
  Ha en go sommar å hälsa ”frua”
  Vi ses !
  Lova Hjohansson med familj !
  ps, Du måste se ett klipp i min telefon… snacka om beundrarinna ifrån HJO.ds

 3. Helene Fihn permalink
  april 1, 2010 3:57 e m

  Hej David! Mina tårar rinner längs mina kinder när jag ser på filmen , lyckotårar att den pojken som var ledsen i skolan när de andra spelade boll , att pojken som var så snäll imot mig när de andra var elaka…att den pojken DU David har kommit så otroligt långt i livet , det gör mig lycklig.

  Varma hälsningar Helene!

 4. Hellen permalink
  augusti 26, 2010 10:24 e m

  Du behövs David Lega!
  Ett verkligt föredöme är du och en fantastisk representant för KD!

 5. februari 6, 2011 3:21 e m

  Jag har hört många prata om ledarskap, personlig utveckling och entreprenörskap men de verktyg du gav oss genom att du deltog på vårt Riksmöte i Uppsala i fredags var i särklass.

  Lysande!

  Med vänlig hälsning,
  Joakim Möller
  Distriktschef 7-Eleven och Pressbyrån Skåne

 6. februari 22, 2012 7:59 e m

  Skriv i jag-form hela vägen och inte som en
  utomstående betraktande dig själv i presentationen ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: