Skip to content

Samverkan krävs mot terrorism

september 18, 2015

I början på året dödades en 17-åring från Angered som anslutit sig till IS i Syrien. Enligt Säkerhetspolisen har upp emot 300 personer lämnat Sverige för att ansluta sig till IS eller andra terrorgrupper. Mörkertalet tros vara stort. Sverige är det land i Europa, efter Belgien, som har högst andel personer som befinner sig i Mellanöstern för att strida.

Göteborg stad har anställt två personer för att arbeta mot IS rekrytering, men det här problemet berör inte bara Göteborg utan även många kranskommuner. Därför föreslog jag innan sommaren att ett centrum mot radikalisering och rekrytering till dessa grupper skulle inrättas i Göteborgsregionen (GR). Idag tas mitt yrkande upp på GR:s styrelsemöte och förslaget är att GR:s sociala styrgrupp bereder ett förslag på hur detta skulle kunna fungera.

Jag föreslår att centret ska sätta tydliga och mätbara mål för sitt arbete, kring exempelvis antalet resande till Syrien, rekrytering och spridning av information. Det ska utveckla stödet till sociala insatsgrupper och till det civila samhället, framhålla goda förebilder och satsa på långsiktiga sociala investeringar i de områden där detta behövs. På så sätt ska detta bidra till att minska rekryteringsbasen till extrema organisationer. Jag hoppas att förslaget får brett stöd när det diskuteras idag och i den sociala styrgruppen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: