Skip to content

Historien får inte upprepa sig!

januari 27, 2015

Runtom i Europa högtidlighålls idag minnesdagen för förintelsens offer och att det är 70 år sedan befrielsen av Auschwitz. Själv deltar jag i eftermiddag i Samling för demokrati som ordnas för att minnas de brott mot mänskligheten som skedde under förintelsen. Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare i olika sammanhang, och det går att läsa bland annat här.

Minnesdagen för förintelsens offer, minnesdagen för Kristallnatten och minnesdagen för Raoul Wallenberg, för att ta några exempel, är viktiga, men blir också allt viktigare. De historiska händelserna blir mer avlägsna med tiden, och med det blir de personliga minnena allt färre, men detta gör inte det mindre viktigt att minnas. Många svenskar har, inte minst i skolan, fått möjlighet att höra personliga vittnesmål om förintelsen och de fasor som följde med förföljelserna under 30- och 40-talen. Det är bra, men möjligheten att till detta minskar, och kommer slutligen försvinna. Då blir minnesdagarna än mycket viktigare. Det handlar både om att minnas och hedra de som föll offer för främlingsfientlighet och rasism, vilket har ett stort värde i sig, men också om att göra allt för att förhindra att det händer igen.

Tyvärr har vi de senaste åren sett hur politiska krafter som skiljer på människor vuxit sig allt starkare i Europa. Relativiseringen av människovärdet var grunden för de hemskheter som skedde före och under förintelsen, och det vore naivt att tro att historien inte kan upprepa sig. De främlingsfientliga krafterna måste bemötas och argumenteras bort, och alla som står för alla människors lika och okränkbara värde har ett ansvar här.

Samtidigt måste också grogrunden för dessa krafter arbetas bort. Att minska arbetslösheten, inte minst genom ett bättre företagsklimat, måste vara högprioriterat, liksom att bygga bort bostadsbristen och förbättra skolresultaten. Lyckas vi med de utmaningar vi har i samhället och samtidigt arbetar med värdegrundsarbetet, så minskar risken för att historien upprepar sig. Idag stannar vi upp, och minns varför det är så otroligt viktigt.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Roy permalink
  januari 31, 2015 3:01 f m

  Det hedrar dig, David att du inser vad många, många inte förstår; att detta kan hända igen. Har stött på personer som menar att Europa är vaccinerat mot en repris av det obegripliga, det mest förbjudna av allt och pekar mot Kampuchea & Rwanda och glömmer bort forna Jugoslavien. Din framtidsanalys är riktig och jag förutsätter att du har inkluderat alla som bor i vårt avlånga land. Lev väl tecknar,
  Roy

 2. Vibeke permalink
  april 11, 2015 11:05 f m

  Parallellt med talet om ”värdegrundsarbete” uppmuntrar David Lega till personförföljelse genom att följa den falska Twitter-profilen med namnet ”Martyr Wannholt”. Det enda syftet med kontot är att förlöjliga politikern Martin Wannholt därför att han har en annan åsikt än de etablerade partierna i fråga om Västlänken och trängselskatten. Förlöjligandet sker bland annat genom att man gör sig lustig över Martin Wannholts barn.

 3. april 13, 2015 1:24 e m

  Hej! Det stämmer att jag följer detta satirkonto på twitter. Jag följer ett stort antal andra konton, några av dem är satirkonton, över hela den politiska skalan. Jag följer också ett stort antal medier, organisationer och mycket annat som jag har ett intresse av och känner att jag behöver bevaka. En del av de twittrare jag följer har åsikter som jag delar till fullo, andra håller jag över huvud taget inte med. Det är knappast något konstigt, jag tror att situationen är den samma för i princip alla som är aktiva på twitter. Att följa ett konto på twitter kan knappast ses som att man uppmuntrar det. Som kommunalråd i Göteborg ser jag det snarare som en skyldighet att följa vad som skrivs om och av kommunalråd och politiker i kommunen. Jag kommer att fortsätta följa detta konto, liksom andra satirkonton. Det är ett sätt att följa göteborgspolitiken, inget annat.

 4. Roy permalink
  april 15, 2015 2:08 f m

  David, hade jag i januari känt till vad jag idag vet skulle mitt inlägg sett mycket annorlunda ut. Idag är jag övertygad om att ditt engagemang för förintelsens offer enbart var läpparnas bekännelse. Jag skrev till dig om att Västlänken blir en dödsfälla för människor med funktionshinder. Du hade inte ens anständighet nog att bekräfta mottagandet. När Räddningstjänsten nu två gånger visat på Västlänkens stora säkerhetsproblem har du varit tyst. Den 2/4 publicerade GP en anonym ledare där Wannholt jämförs med Don Quijote. Den 4/4 fanns införd som debattinlägg den värsta dynga jag läst. Skribenter är du och två av dina Allinsane-polare. Bortsett från att ledaren 2/2 och debattartikeln 4/4 är alltför lika för att vara slump är ert påstående om att Västlänkens motståndare även vill stoppa det Västsvenska paketet oöverträffad trams. Inlägget är minst sagt späckat med fantasifoster, felaktigheter, osanningar och den enda anledningen till att ni vågar öppna upp för den oseriösa debattekniken är sannolikt att ni tre excellerar på den. Nu börjar det ramla in svar på de mejl jag skickat till era partitoppar angående ert tilltag. Från en M-höjdare; ”Vad gäller GP-artikeln så är den bara pinsam. Trist argumentationsteknik och jag är grymt besviken”. Det återstår hundratals att skicka inlägget + mina synpunkter till. I ditt senaste inlägg om Svenska Mässan vill du skänka kommunal egendom till en vinstdrivande stiftelse för att stimulera näringslivet så de kan anställa och alla blir glada och nöjda. Vår gemensamma egendom är inte till för att ges bort. Svenska Mässan kan få köpa eller leasa Scandinavium så pengar kommer in direkt. Varför ska vi vänta på pengarna som dessutom enbart kommer indirekt? Urusel idé, David, urusel! Förresten, för dig som diggar satir har jag photoshopat in Mercurius hatt på ett foto av dig. Är det ok att publicera bilden på en satirsajt? Avslutningsvis David, skriver du; ”Som kommunalråd i Göteborg ser jag det snarare som en skyldighet att följa vad som skrivs om och av kommunalråd och politiker i kommunen. Jag kommer att fortsätta följa detta konto”, och jag tackar för att du ringade in vem som ligger bakom detta urbota bakdanteri!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: