Skip to content

Handelskammaren har helt rätt!

maj 16, 2014

Sveriges bästa företagsklimat finns i Stockholmsregionen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste ranking. Sju av de tio högst rankade kommunerna finns i Stor-Stockholm. Västsveriges kommuner får betydligt mer blygsamma placeringar. Varför det är så vet vi inte. Men det är oacceptabelt.

 

Så skrev Markus Ottemark på Västsvenska handelskammaren en viktig debattartikel i GP i tisdags. Jag håller med honom helt. Ett bra företagsklimat och välmående företag är grundläggande för att människor ska ha jobb och för att välfärden ska fungera. Västsveriges kommuner har sämre företagsklimat än kommunerna i Stockholmsregionen. Ottemark skriver att han inte vet varför det är så, men det vet jag.

Jag har flera gånger tidigare skrivit om Svenskt Näringslivs årliga ranking, till exempel här och här. Göteborg har rasat de senaste åren och ligger nu på mycket låga nivåer. Det beror till stor del på kommunens attityder och syn på företagande. Detta skriver också Ottemark i sin artikel, företagsklimatet påverkas till stor del av kommunens syn på näringslivet. Tyvärr är attityden till företagande negativ från rödgröna politiker i Göteborgs stad. Ett exempel på detta är när det ansvariga kommunalrådet för arbetsmarknadsfrågor, Mats Pilhem (V), i en debatt sade att ”det råder en överhettning av småföretag i Göteborg”. Med det uttalandet visar han att han inte förstår hur varken jobb eller välfärd skapas. Jag är övertygad om att Göteborg behöver fler småföretagare.

Göteborg måste välkomna fler företagare, underlätta för företagare att etablera sig i Göteborg och underlätta för nystartade företag att överleva. Upphandlingar måste förenklas och konstrueras så att även småföretag får en chans att vara med. Göteborg är motorn i Västra Götaland och ett bättre företagsklimat här kommer att gynna företagsklimatet både i kranskommunerna och runtom i regionen. Då kommer Västsveriges kommuner stiga på företagsrankningen, inte för att det är viktigt i sig att ligga högt i rankningen, utan för att  att ett bra företagsklimat säkrar jobb och välfärd.

Jag kämpar för ett bättre företagsklimat, men för att genomföra en förändring behöver Kristdemokraterna ett starkt stöd i valet i september. Göteborg behöver ett nytt ledarskap.

Annonser
One Comment leave one →
 1. januari 14, 2015 2:22 e m

  Hej,
  som en fortsättning på ditt resonemang att vi behöver fler småföretagare. Som entreprenör som arbetar med cykelturism tycker jag att det svåraste, iaf hittils har varit att ta sig igenom de växande faserna. Att anställa personal och få bolaget att gå från ensam, eller ett par anställda till en stabil verksamhet med fler anställda. Jag tror också att många företag räds anställandet och driver sina bolag med sig själva som enda anställd istället för att utveckla en potentiellt gångbar produkt eller tjänst. Att få ägarna till de bolagen att se nyttan i att våga ta nästa steg är en utmaning som behöver tas hand om.

  Mvh
  Erik Svedin
  VD Bike Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: