Skip to content

Studiebesök i äldreomsorgen

september 3, 2013

I förmiddags var jag på studiebesök på äldreboendet Lotsen i Majorna. Jag träffade verksamhetschefen, gruppchefen, flera medarbetare och självklart också de äldre. Lotsen drivs idag av Carema Care (Vardaga) men har under de 20 år det funnits alltid varit privatägt. Jag fick tillfälle att diskutera vikten av värdighet och kvalitet inom äldreomsorgen, något om Lotsen aktivt arbetar med dagligen.

Eftersom Lotsen är en privat aktör upplever medarbetarna mycket fördomar och hinder från Göteborgs Stad. Detta är något vi måste förändra. Kommunen har ansvar för alla medborgare i staden, inte bara de inom kommunal verksamhet. Alla ska få tillgång till samma information och ha samma förutsättningar. Det framkom tydligt från Lotsen att man saknar ett gott samarbete och öppna dialoger inom stadsdelen och staden, både med politiker men också de kommunala äldreboendena.

I Göteborg krävs det en stor attitydförändring till privata utförare av omsorg, men också ett större utbyte av erfarenheter. Alla verksamheter kan utvecklas och vi har mycket att lära av varandra. Vi måste släppa stoltheten och låta alla verksamheter lyssna på, lära av och lyfta varandra. Göteborg måste sluta värdera den äldreomsorg som drivs av kommunen som bättre än den som andra driver. Sanningen är att det finns goda och dåliga exempel både i privat och kommunal regi. Det viktiga är att de äldre själva får möjlighet att välja hur de vill ha sin omsorg.

Vi måste uppmärksamma de goda exemplen som finns, både inom staden men också i landet och internationellt. När Lotsen öppnade 1993 kom folk från Japan för att besöka verksamheten, men intresset från lokala politiker har varit väldigt lågt hela tiden.

Att lyfta goda exempel och lära av varandra är väldigt viktigt för att inspirera och motivera till förändring. Detta behövs inte minst inom äldreomsorgen i Göteborg.  Att öka erfarenhetsutbytet inom olika verksamheter i staden är en fråga jag kommer driva i Kommunstyrelsen. Hjulet behöver inte uppfinnas flera gånger, vi kan lära av varandra.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Anonym permalink
    september 3, 2013 8:11 e m

    Hej David! Carina Jerlov fd Håkansson här. Hade föreläsning i ”det pedagogiska mötet” i Helsingborg idag. En uppgift var att nämna en den person som har gett det starkaste intrycket på dem vid en lärande situation. Ovetande om varandra sa 11 av 26 personer ditt namn! Häftigt! Be proud!😃 Bästa hälsningar Carina

  2. september 9, 2013 2:36 e m

    Vad roligt! Glad och stolt! 🙂 Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: