Skip to content

Fullmäktige debatterar trängselskatten

maj 23, 2013

Idag debatterar Göteborgs kommunfullmäktige GT:s folkinitiativ. Här är det anförande som jag höll för en kort stund sedan.

 

Det västsvenska paketet är helt nödvändigt för Göteborg. Att bygga en ny bro över älven, för att ersätta den utslitna Göta Älvbron, är akut. Det finns en överhängande risk att bron faktiskt rasar. Det är ju därför spårvagnar måste köra mycket försiktigt över bron, och bussarna får bara köra i innerkörfältet. Bron måste bytas. Det borde gjorts för längesen!

En ny tunnel under Göta Älv är också det en helt nödvändig satsning för att minska trycket på Tingstadstunneln. Hisingen växer, precis som resten av Göteborg och detta måste mötas med satsningar på infrastrukturen. Även de satsningar som ska göras på tågtrafik i och kring Göteborg är helt nödvändiga, för miljön och för arbetsmarknaden i Göteborgsområdet. Det enda felet med dessa satsningar är att de kommer nu. De borde ha kommit för länge sedan. Satsningarna i det västsvenska paketet är helt nödvändiga!

Vad är då alternativet? Motståndarna till trängselskatten, som är en mycket stor del av finansieringen, måste kunna svara på detta. Är det att höja skatten för göteborgarna? Det blir en rejäl skattehöjning för att täcka de 14 miljarder som krävs. Och det är ingen rättvis skattehöjning. Partille, Mölndal, Kungälv och alla andra kommuner runtom Göteborg kommer knappast att höja skatten. Nej, det blir göteborgarna själva som får betala notan för infrastruktursatsningar som gynnar hela regionen och i längden hela Sverige. Är det rättvist? Varför ska Göteborgs kommunfullmäktige ge kranskommunerna denna skatterabatt?

Alla system har brister och kan förbättras. Systemet med trängselskatter är inte perfekt. Detta har företrädare för flera partier framhållit vid många olika tillfällen. Kristdemokraterna vill ta bort stationerna i Backa. Kanske ska rentav alla stationer på Hisingen flyttas ner till älven. Jag är glad att kommunstyrelsen tagit beslut om att utreda placeringarna på Hisingen. Ingen stations placering är huggen i sten. Men systemet är nödvändigt för att finansiera de satsningar Göteborg måste ha.

Fullmäktige ska ta ställning ett folkinitiativ angående folkomröstning om trängselskatten. Jag har hela tiden sagt att det inte går att ta ställning till en del av det västsvenska paketet. Jag har stor respekt för alla de som skrivit på folkinitiativet. Stora förändringar är svåra att ta till sig, inte minst då satsningarna inte får full effekt förrän om 15 år. Det västsvenska paketet är igång, stora investeringar har redan gjorts. Den senaste är Marieholmstunneln, som började byggas för bara några timmar sedan.

Kristdemokraternas bedömning är att det är bäst att säga nej till folkinitiativet och fortsätta med dessa investeringar som beslutat och avtalat. Istället måste vi nu diskutera vilka satsningar vi ska göra efter det västsvenska paketet. En stad är aldrig färdigbyggd.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Anita Svensson permalink
    maj 23, 2013 5:48 e m

    Jag tror att många tycker att det är vettigt med trängselskatt, men att betalstationerna sitter helt fel! Det är många som drabbas och får betala även om man inte ska åka in i själva Göteborg. Och det är just detta som retar folk som bor utanför själva Göteborg.

  2. Felix permalink
    maj 23, 2013 6:04 e m

    Men varför ska bilisterna betala för något som regionens samtliga invånare ska få ta del av? Och orkar verkligen Göteborg att bli uppgrävt i tjugo år? Tänk först – gräv sedan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: