Skip to content

Barngrupperna måste bli mindre

maj 14, 2013

I dagens GP kan vi läsa om hur frustrerade föräldrar till förskolebarn i Majorna-Linné upplever förskolesituationen i Göteborg. Det är en artikel som jag, tyvärr, kan rekommendera alla göteborgare att läsa. Barngrupperna har under de senaste tio åren blivit allt större och situationen är nu fullständigt ohållbar. Utvecklingen måste vändas.

Robert Hammarstrand (S) är ordförande i Utbildningsnämnden och sa tidigare i vår till Sveriges Radio att ”läget inför 2014 ser dystert ut”. Det är inte acceptabelt att säga så utan att komma med en åtgärdsplan. Ambitionerna måste höjas. I Stockholm, som är en jämförbar storstad, lyckas man bättre. Där minskar storleken stadigt på barngrupperna i förskolan och de är nu väldigt nära Skolverkets rekommendation på max 15 barn per grupp.

Den rödgröna majoriteten är väldigt stolta över att de, åtminstone enligt dem själva, har tagit bort kön till förskolan. Men detta har uppnåtts genom att barngrupperna blivit allt större, alltså på bekostnad av barnens situation. För det första håller jag inte med om att det inte finns någon kö, för det andra kan vi inte vara nöjda förrän barngrupperna är så små att varje förskolepedagog har tid att se varje barn. För barnen spelar det ju ingen roll om det är kö till förskolan, eller kö till de vuxna för att få tröst eller blöjan bytt.

Kristdemokraterna vill börja med att sätta ett maxtak på 15 barn per grupp i Göteborg. Vi har tidigare velat tillföra mer pengar till barnomsorgen och dessa satsningar behövs fortfarande. Dessutom vill vi öppna upp för andra alternativ än förskola. Jag har skrivit mer om förskolan här, här och här.

För barnens skull är det måste barngruppernas storlek minska. De rödgröna har misslyckats med detta, och verkar inte ta problemet på tillräckligt stort allvar. För att vända utvecklingen krävs ett maktskifte i Göteborg 2014.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Jonas förälder i Majorna. permalink
    maj 16, 2013 8:01 e m

    Ett Maxtak låter som en god idé. Det är något som tillexempel Barnombudsmannen och Kommunal också ställer sig bakom. Vårdnadsbidrag och andra ”alternativ” är vi dock inte intresserade av. Vi vill ha en bra och fungerande kommunal förskola. Att ta ytterligare pengar där ifrån genom tillexempel vårdnadsbidrag är kontraproduktivt. Dessutom är den pedagogiska verksamheten ytterst betydelsefull för barnen och oss.

Trackbacks

  1. Dagbok från Almedalen | HANDSFREE - David Lega

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: