Skip to content

Är e-post viktigare än personnummer?

april 23, 2013

E-senior

Igår var jag på studiebesök hos eSenior i Göteborgs Stad som är ett EU-projekt som staden deltar i. Syftet med projektet är att äldre göteborgare ska få testa olika tekniska lösningar i hemmet för att öka självständigheten, tryggheten och den social delaktigheten. Tekniken öppnar upp för fantastiska möjligheter för de som väljer att bo hemma där de både kan få känna sig trygga och mer självständiga. Framförallt ökar deras valfrihet och livskvalitet. Idag är e-post minst lika viktigt som personnummer men det finns många som inte har det, och därför är den här typen av frågor jätteviktiga.

Runt 75 seniorer har fått låna iPads och blivit utbildade i hur man använder sig av bland annat Skype, Facebook och e-böcker. Vi fick träffa några av dem och det var  intressant att se hur detta har påverkat dem. Många av seniorerna berättade att den nya tekniken har bidragit till att de lättare kan hålla kontakten med vänner och släktingar som befinner sig på annan ort. En av dem brukade Skypea med sin son i Tokyo. En annan sa att det är skönt att ”äntligen förstå vad alla andra pratar om när de pratar om exempelvis appar”.

De äldre vi besökte uttryckte att de mest använde iPaden för att det var roligt, och jag förstår dem. Själv är jag väldigt teknikintresserad, men både för dem och för mig så är teknik inte bara roliga prylar. Tekniken kan underlätta mycket i vardagen. För mig har iPaden blivit en nödvändighet för att jag ska kunna sköta mitt jobb, bland annat genom att läsa handlingar, tidningar och mail. Senast i lördags skrev GT om mitt användande av deras mobilsajt som man kan läsa om här. Teknik är verkligen inte bara nöje utan mycket livskvalitet också.

Tekniken i äldreomsorgen ska inte ersätta den mänskliga kontakten utan den ska snarare fungera som ett komplement för att underlätta och ge trygghet för den äldre. Människor är i behov av gemenskaper för att må bra.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: