Skip to content

Öppet svar till hemtjänstpersonalen i Göteborg

mars 27, 2013

För ett tag sedan kom det ett brev till oss i kommunstyrelsen från ett antal hemtjänstlag i stadsdelen Örgryte-Härlanda. De kritiserar bland annat systemet med optimerad bemanning och resurspass, som innebär att de har begränsat inflytande över sitt schema. Systemet som används i Göteborg kallas Time Care. Jag skrev ett svar och skickade iväg det i fredags och nu borde det ha kommit fram till alla, men det är många anställda i Göteborg och jag lägger upp det här också så att fler får möjlighet att läsa. Jag har flera gånger skrivit många gånger, både här på bloggen och i GP, om vad jag tycker måste förbättras i äldreomsorgen. Läs bland annat här, här och här.

Hej,

Jag är väl medveten om att både anställda, de äldre själva och deras anhöriga är missnöjda med äldreomsorgen i Göteborg. För ett tag sedan var jag och Barn- och äldreminister Maria Larsson på studiebesök hos hemtjänsten i Träringen och de bekräftade det ni och många andra säger. Det går inte att säga något annat än att kraven på vad ni ska hinna med är alldeles för många, samtidigt som ni och vårdtagarna inte har någon makt att själva få bestämma hur ni vill ha det. Såhär kan vi inte ha det, det är inte värdigt för varken personal eller för de äldre.

I Göteborg har den rödgröna majoriteten haft makten i nästan 20 år och jag arbetar i opposition för att förbättra äldreomsorgen i Göteborg. Ni tar upp många aspekter i ert brev som inte fungerar idag och som jag skulle vilja förbättra. Ni nämner bland annat Time Care och optimerad bemanning som är ett system infört av majoriteten. Syftet med optimerad bemanning är att minska antalet timanställda och öka antalet heltidsanställda för att på så vis spara pengar. Detta fungerar dock endast om det finns tillräckligt med personal och om man exakt kan beräkna vem som behövs när, var och hur. Det är inget flexibelt eller hållbart system som varken tar hänsyn till de som arbetar eller till de som behöver vården. Varken de äldre eller personalen har inflytande över sin vardag.

Ett av våra förslag i arbetet med att förbättra äldreomsorgen och er arbetssituation är att öronmärka de pengar som ska dit. I den socialdemokratiska resursfördelningsmodell som används idag är det upp till varje stadsdelsnämnd att lokalt bestämma hur mycket resurser som ska gå till de äldre. Stadsdelarna kan välja att ta hänsyn till den budget som Kommunfullmäktige beslutat om eller omfördela resurserna. Idag flyttas hundratals miljoner från äldreomsorgen till andra verksamheter inom stadsdelarna, pengar som skulle göra stor skillnad för både äldre och personal. Vi vill därför öronmärka pengarna till äldreomsorgen för att säkerställa en kvalitativ omsorg och en välfungerande arbetsplats där pengarna går till rätt ändamål.

Vi vill även öka valfriheten genom att införa Lagen om Valfrihetssystem (LOV) inom äldreomsorgen i Göteborg, för att också förbättra kvaliteten, både för våra äldre och anställda. Inom LOV sätts priset på hemtjänsten av kommunen och är lika för alla utförare. Verksamheterna konkurrerar med kvalitet istället för pris, vilket ökar de kvalitativa alternativen. LOV möjliggör fler aktörer som i sin tur ger anställda större frihet att starta eget, byta arbetsgivare eller ställa mer krav. Med fler utövare skapas både hel- och deltidstjänster naturligt och verksamheterna formas efter behoven, både för anställda och brukare. På så vis motverkas en orimlig arbetssituation. De anställda får med LOV mer inflytande över sin tillvaro vilket är en fantastisk möjlighet i en verksamhet som präglats av byråkrati och monopol.

Genom att införa LOV och öronmärka pengar garanterar vi att de resurser som ska gå till äldreomsorgen verkligen gör det, samtidigt ökar vi de äldres och anställdas valfrihet. Detta tror vi är viktiga steg som behöver tas för att förändra äldreomsorgens organisation. Det behövs mer flexibilitet i systemet för att kunna möta de äldres behov och kunna ge det där lilla extra. Våra äldre ska kunna få åldras med värdighet, med allt vad det innebär, och Göteborgs anställda ska få känna sig stolta över det viktiga arbete de bedriver.

Tack ännu en gång att ni tog er tid att skriva. Det är viktigt att ni reagerar och att jag får information från er som vet och har erfarenhet. Jag ska givetvis fortsätta arbeta med att förbättra dessa frågor.

Med vänliga hälsningar,

David Lega
Kommunalråd (KD)

 

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Anonym permalink
  april 24, 2013 1:34 e m

  Sluta stirra dig blind på LOV som om det skulle vara svaret på alla frågor. Att ens överväga privatiseringar inom vården tyder på en konstig människosyn då syftet är mycket simpelt. Man startar en affärsverksamhet med ett enda mål – att göra vinst och att då profitera på skattepengar är mycket omoraliskt. Att dessutom dela upp mellan kommunalt och privat kommer snarare att öka byråkratin (folk som byter vårdgivare etc. för att testa vad som funkar bäst). Hur många av dessa riskerar inte då att ”hamna mellan stolarna”?

  Att införa TimeCare för att minska timvikarier har ju inte visat sig vara så vidare effektivt heller. Fastanställda som mår dåligt mentalt vilket resulterar i bemanningspersonal istället för att ett lag har vikarier som de vet är duktiga, pålitliga och man kan ringa in.

  MVH

 2. april 25, 2013 4:19 e m

  Nej, LOV är inte svaret på alla frågor, men den är grundläggande för att få värdighet i äldreomsorgen. Det är just att inte tillåta alternativ i äldreomsorgen som tyder på en konstig människosyn, det innebär ju att man fråntar människor rätten att välja vem som hjälper till i ens eget hem, kanske med så intima saker som att duscha. Och sätter man inte systemet före människan när eventuell byråkrati är viktigare än att äldre får testa vad som fungerar bäst? Att få välja det själv är ju hela poängen!

  Däremot har du rätt i att optimerad bemanning har en hel del brister även om tanken, att minska ofrivilliga deltider, är god.

  David

 3. Mustapha permalink
  juni 17, 2013 2:28 e m

  Jag håller med dig David till 100% att det viktigaste är att få VÄLJA själv över sin vardag.
  Resultat av aktivt val går att acceptera än att inte få påverka sin situation alls. Jag är för LOV och jag hoppas att det detta blir verkligt inom snar framtid. Jag har röstat på sossarna hela tiden. Detta är inte optimalt för mig idag både när det gäller skolan och vården inom Göteborg. Det är många som får lida idag pga den politik som de rödgröna bedriver idag. Ut med de.

  Moss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: