Skip to content

Jo, det går att förbättra äldreomsorgen

mars 12, 2013

Igår läste jag en debattartikel i Göteborgs-Posten som gjorde mig mycket upprörd. Samtidigt är jag glad att artikeln skrevs eftersom äldreomsorgen är mycket viktig. Jag rekommenderar alla att läsa den här. Jag skrev ett svar till artikeln, men GP har meddelat att de inte tar in några svar från varken mig eller Anna Johansson (S).

Jag är säker på att den som läste måndagens debattartikel av Kristina Westerlund och Gunilla Pålsson blev lika förfärad som jag över deras erfarenheter från Nattpatrullen.

Dessa vardagshjältar gör sitt bästa för de äldre utifrån sin förmåga, men deras möjligheter är starkt begränsade. Deras berättelser vittnar om en organisation som är ostrukturerad, dysfunktionell och utan tydlig ansvarsfördelning. Precis som debattörerna säger är det någon som bestämt hur organisationen ska se ut. Det har Socialdemokraterna i Göteborg gjort, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Jag vill förändra den organisationen. Kristdemokraterna vill införa Lagen om Valfrihet (LOV) här, som innebär att man får möjligheten att välja hemtjänstutförare, om man vill. Med LOV bestäms utförare utifrån vem som är mest lämpad utifrån önskemålen. LOV ger också de anställda större frihet att starta eget eller byta arbetsgivare.

Äldreomsorgen blir ständigt bortprioriterad av de rödgröna. Det minsta man kan begära är att de pengar som är beräknade att gå till äldreomsorgen också gör det, men varje år flyttar stadsdelsnämnderna 100-tals miljoner till andra verksamheter. Vi vill öronmärka pengar till äldreomsorgen så att resurserna går till rätt ändamål. Det borde vara självklart att pengar går till den verksamhet de är menade till.

Arbetsbördan på de anställda är för tung, resurser saknas och nya schemaläggningssystem förvärrar situationen. Många verksamheter upplever att optimerad bemanning inte fungerar. Intentionen att alla som vill ska få möjlighet till heltidsanställning är god, men nu skapar systemet bara fler problem än det löser.

Undersköterskorna upplever att de ropar ut sin frustration i rymden och håller tummarna för att någon hör. Vi hör, vi lyssnar och vi vill åtgärda. Vad gör de rödgröna?

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. mars 12, 2013 6:33 e m

  ”Intentionen att alla som vill ska få möjlighet till heltidsanställning är god, men nu skapar systemet bara fler problem än det löser.”
  Öppnar du upp för att slopa den möjligheten alltså? Hur ser du i så fall på det ur ett jämställdhetsperspektiv? Med tanke på att deltidsarbetandet bland kvinnor är ett stort problem vad det gäller pensioner t.ex. Och att vården naturligtvis är starkt kvinnodominerad.

 2. atrewe permalink
  mars 12, 2013 6:45 e m

  Valfrihet är inte värt något om inte det finns transparens, uppföljning av kvalitet och ständiga förbättringar i organisationen som är utförare. Detta måste ingå naturligt i arbetsprocesserna och i uppdragsbeskrivningen. Att få välja mellan två organisationer där varken den ena eller den andra tar ansvar gör ingen glad.

 3. mars 14, 2013 11:41 f m

  Du har rätt i det du säger. Genom att införa LOV får kommunen mer ansvar att godkänna, granska och följa upp de vård och omsorgsföretag som vill etablera sig på marknaden. Kommunens arbete måste vara offentligt så att man kan kontrollera att alla utförare har samma chans och samma kvalitet för att få utföra sin verksamhet.
  Valfrihetsreformen har lett till att vi har runt 900 utförare av äldreomsorg, och valet står därför inte endast mellan två utförare. Brukarna är även mer nöjda med hemtjänsten i kommuner som tillämpar LOV än i andra kommuner, därför är det viktigt att vi inför LOV även här i Göteborg.

 4. mars 16, 2013 3:21 f m

  Kommunen har väl rätt att granska utförare av uppdrag redan idag? Problemet är väl att inköpskompetensen och beställarkompetensen är undermålig, för att inte säga usel. Detsamma gäller transparens, uppföljning och kommunikation.

  Det hjälper näppeligen att dra in fler leverantörer & tjänster som kockar & ingredienser till soppan, när ingen har eller tar ansvar – varken för att följa receptet eller smaka av!

Trackbacks

 1. Bra att äldreomsorgen fortsätter debatteras | HANDSFREE - David Lega
 2. Öppet svar till hemtjänstpersonalen i Göteborg | HANDSFREE - David Lega

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: