Skip to content

Bra Volvo!

december 4, 2012

Igår meddelade Volvo Personvagnar att de satsar miljardbelopp på en ny karossfabrik i Torslanda. Detta är den största investeringen i Torslandafabriken på 20 år. Det innebär förhoppningsvis att jobben nu är säkrade för alla de som arbetar på Volvo, men denna satsning är långt mycket viktigare än så.

Att så många människor som möjligt har ett jobb att gå till har givetvis ett egenvärde i sig. På arbetsplatsen kan man visa sin kompetens och vara behövd. Det innebär absolut inte att den som har ett arbete är mer värd än den som inte har det, men självförtroendet ökar. På arbetsplatsen får man arbetskamrater och hamnar i en gemenskap med andra människor.

Men det finns också ett värde för samhället i att så många som möjligt har jobb. Företagandet är nämligen grunden för välfärden. Det är det privata företagandet och de anställda där som genererar skatteintäkter till alla offentliga verksamheter, såsom förskola eller äldreomsorgen. Volvos satsning innebär alltså inte bara en tryggad framtid för de anställda, utan också att Göteborg får en tryggare framtid.

Jag välkomnar därför Volvos satsning i Torslanda. Även om Göteborg inte är den utpräglade industristad som det en gång var, så är industrin fortfarande en grundstomme i samhället. Så kommer det förhoppningsvis också vara för en lång tid framöver. Men fortsatt utveckling kräver också att den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Göteborg tar företagandet på allvar och erkänner hur viktigt det är med ett fungerande näringsliv. Man kan inte fortsätta att stilla se på när Göteborg faller i företagsrankningar. Göteborg måste arbeta aktivt för att locka fler företag, stora som små, och stötta dem som redan finns. Ett gammalt uttryck säger att utan bilen stannar Sverige. Jag är övertygad om att utan företag stannar Göteborg.

Annonser
One Comment leave one →
 1. Killen permalink
  december 4, 2012 2:39 e m

  Tror det där bör granskas lite mer kritiskt. Nu fick den nya VDn och upprepade en tidigare satsning från 2010/11. Der enda konkreta som nu kommit är en uppgraderad karosseridel. I själva verket skär PV i sina kostnader nu.

  Någon satsning utöver det tidigare annonserade är det inte, snarare en neddragning.

  Förstår inte hur alla svalde detta med hull och hår.

  Men visst, en bra påminnelse är det hur som helst att vi ha en stor viktig arbetagivare i en kommun som hatar bilar och bilister (inte du David).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: