Skip to content

Skolan i Göteborg måste bli bättre

november 8, 2012

Den som läser Göteborgsmedia idag kan inte missa rapporteringen om Göteborgs skolor och Skolinspektionens rapport. Igår på kommunstyrelsen föredrogs rapporten och det är skrämmande resultat som visar sig. Jag har skrivit om skolan många gånger tidigare, både här på bloggen och i debattartiklar tillsammans med mina Allianskollegor.

När Skolinspektionens presenterar sin statistik ifrågasätter majoriteten hur undersökningarna gjorts och hur det påverkar resultatet. Det är givetvis viktigt att veta, men vad blir egentligen skillnaden. Oavsett hur man mäter och vilka omständigheter det finns som påverkar resultatet så är det katastrofalt. Om det är nästan 30 % av eleverna inte klarar målen, som Skolinspektionen säger, eller om det är 20 % spelar inte så stor roll. Det är oacceptabelt i vilket fall.

Skolinspektionen säger också att resultaten spretar allt mer mellan olika stadsdelar. Detta visste vi innan och också det är oacceptabelt. Alliansen vill införa en grundskolenämnd som ska ha det samlade ansvaret för skolan i Göteborg. Det fungerar inte som idag där det ansvariga kommunalrådet kan skylla majoritetens misslyckanden på stadsdelarna och beklaga sig över att stadsdelarna inte prioriterar som majoriteten i Stadshuset vill. Istället måste vi ta ett samlat grepp om skolan. Vi har många förslag för hur skolan i Göteborg kan förbättras. För att genomföra dem krävs det en Alliansmajoritet i valet 2014.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Mathias R permalink
  november 8, 2012 5:17 e m

  Och förslagen är ??

  Åter igen, det ar alltid lätt att säga. Dom är så dåliga vi kan bättre, så länge man slipper förklara nått om det.

  Trist det där med politiker, att man lägger mer energi på att kasta skit på andra än att faktisk leverera nått.

 2. november 8, 2012 7:24 e m

  Hej Mattias

  Jo, förslagen finns. Om du klickar på länkarna så ser du mycket av det vi vill göra. Jag länkade istället för att repetera. Men några viktiga förslag är; skolpeng som följer eleven och går direkt till den skola eleven väljer och som inte kan omfördelas av stadsdelarna, en grundskolenämnd som har det övergripande ansvaret för skolan i staden för att minska skillnaderna mellan stadsdelarna och tydliggöra ansvaret. Vi vill också förbättra kontrollen och utvärderingen, vilket bland annat en grundskolenämnd är bra för, idag är det ingen som följer upp de mål som sätts upp.

  Sen har vi högre ambitioner än majoriteten. Deras mål är att ”fler” elever ska bli godkända. Vi tycker, precis som skollagen kräver, att alla elever har rätt till godkända betyg, vilket är den enda rimliga inställningen.

  David

Trackbacks

 1. Glöm aldrig Kristallnatten « HANDSFREE – David Lega

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: