Skip to content

Stadsdelarnas kris går att lösa

oktober 24, 2012

Både idag och igår har GP skrivit om det svåra ekonomiska läge som Göteborgs stadsdelar befinner sig i, och de som detta går ut över. I många stadsdelar finns hårda besparingskrav på verksamheterna. Det finns givetvis flera anledningar till att situationen är som den är, och jag har skrivit om dessa många gånger. En del av problemet är själva organisationen som Göteborg har. Att skicka en summa pengar till varje stadsdel som de sedan ska fördela på skola, äldreomsorg, socialtjänst med mera fungerar inte. Kristdemokraterna vill, precis som de andra partierna i Alliansen, införa ett pengsystem där pengarna går direkt till skolan och äldreomsorgen utan att kunna omfördelas av stadsdelen. Om detta skrev jag förra veckan.

 

Just nu är det, som GP skriver, de stigande kostnaderna för de boenden som socialtjänsten ordnar när någon behöver ett nytt boende akut, som driver upp kostnaderna. Också detta har jag skrivit om tidigare. Bristen på lägenheter gör att stadsdelarna tvingas till dyra och kortsiktiga lösningar. Allmännyttan behöver frigöra fler lägenheter för sociala boenden, de stora privata hyresvärdarna behöver bidra och framförallt så behöver byggandet av bostäder öka kraftigt. Det går att lösa den ekonomiska kris som stadsdelarna befinner sig i, men det krävs nog nya idéer och därför ett maktskifte i Göteborg för att göra det.

Annonser
One Comment leave one →
  1. Anonym permalink
    oktober 24, 2012 10:01 e m

    Pengarna från staten, måste precis som du skriver, gå direkt till skolan. Så var det när du gick på Fiskebäcksskolan. Efter kommunaliseringen har det tyvärr gått utför med hela svenska skolan.
    Elisabet Adlemo Carlsson (Pensionerad lärare som jobbat i skolan 42 år.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: