Skip to content

Spännande möten i Rom

september 24, 2012

I helgen var jag i Rom på mitt första internationella uppdrag för Kristdemokraterna sedan jag valdes till andre vice partiledare i januari. En del av er kanske redan har sett på Facebook eller Twitter vad jag har gjort, men jag vill ändå passa på att berätta lite här också. Det var CDI, Centrist Democrat International som hade kongress med val av styrelse, intressanta diskussioner och tal.

Pier Fernando Casini, jag och Alf Svensson

Pier Ferdinando Casini, jag och Alf Svensson

Till president för CDI blev Pier Ferdinando Casini omvald. Casini är partiledare för det italienska kristdemokratiska partiet UDC (L’Unione dei Democratici Cristiani e di Centro). Till en av vicepresidenterna valdes Alf Svensson, Kristdemokraternas Europaparlamentariker och förre partiledare. Detta är viktigt och jag hoppas att det innebär att den svenska kristdemokratins ställning stärks världen, men också att de internationella frågorna och kunskapen om våra systerpartiers inflytande stärks, både i partiet och i Sverige.

Jag och premiärminister Samaras

Jag och premiärminister Samaras

Med på mötet var också flera premiärministrar, bland dessa Mariano Rajoy från Spanien och Antonis Samaras från Grekland. Båda dessa var oerhört intressanta att prata med eftersom de har ärvt mycket svåra situationer i sina hemländer som de nu ska försöka hantera. Samaras sa att Greklands förtroendekris är djupare än den ekonomiska krisen. Så är det, det viktigaste för Grekland är att bygga upp ett förtroende igen, för utan förtroende är det svårt att skapa välfärd eller ha internationella samarbeten.

Samtal med Eugenia Tymoshenko

Samtal med Eugenia Tymoshenko

Detta var bara kort om de många intressanta möten jag haft under helgen. Jag fick också träffa Eugenia Tymoshenko, som är dotter till Ukrainas fängslade oppositionsledare Julia Tymoshenko. Hon tackade de internationella ledarna för deras stöd till hennes mor. Konferensen avslutades med ett besök hos Påven i hans residens utanför Rom där han framförde sitt stöd till de ledare som sitter med svåra situationer.

 

Under helgen har vi också berörts av Haddile, 2 år, som hotas av utvisning. Barnperspektivet måste alltid stå i centrum och att ta denna flicka från den familj hon känner i Sverige är helt absurt. Det är bra att Migrationsverket nu får stanna tills vidare, men jag hoppas verkligen att det är hennes bästa, och inte juridiken, som ligger till grund för ett framtida beslut. Aftonbladet skriver idag om en 23 år gammal händelse, där Agata Jankowska, som tvingats amputera ett ben, hotades av utvisning. Agata fick stanna i Sverige och började senare med simning och därifrån känner jag henne. Hon är idag jurist och ett lysande exempel på hur långt människor kan gå, om man sätter deras behov i centrum.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: