Skip to content

3-3 / 3-5 / 5-5 / ?-?

maj 3, 2012
Bild från GT 3 maj (ganska rolig)

Bild från GT 3 maj (ganska rolig)

Igår beslutade vi om öppettiderna på Kommunstyrelsens möte. Jag har skrivit om turerna kring detta tidigare, och idag skriver både GP och GT om det. Efter att utredningen om öppettiderna presenterades i höstas beslutade vi att stödja en stängning klockan tre, för att minska våldet och alkoholkonsumtionen och därmed förbättra folkhälsan. Vi har stöd för denna linje i utredningen. När det sedan började dra ihop sig till beslut i Kommunstyrelsen kom Socialdemokraterna med ett nytt förslag, som förvånade oss alla. Öppet till tre på fredagar, och till fem på lördagar. Förslaget framstår faktiskt som ganska löjligt, och känns mest som en kompromiss för att de inte orkade gå hela vägen.

 

Vad innebär då detta förslag? Vilka effekter får det? Har vi något stöd för det i forskningen? Vad tycker polisen? Dessa frågor, och många fler, vet vi inte svaret på. Av den anledningen yrkade jag igår på att Stadsledningskontoret skulle få i uppdrag att utreda förslaget från Socialdemokraterna för att vi ska veta vad det får för konsekvenser. Mitt förslag fick inte gehör från något av de andra partierna, och jag valde därför att lägga ner min röst i omröstningarna som följde. Det slutade med att Socialdemokraterna, med hjälp av Miljöpartiet (som tidigare röstat på lite allt möjligt) fick majoritet för sitt förslag.

 

Nästa vecka ska ärendet till Kommunfullmäktige och det finns då en ny chans till återremiss. Vi måste ta beslut på ordentliga grunder! Detta förtjänar medborgarna, men också krögarna som är företagare. De behöver veta vad som gäller för verksamheten för att planera. De behöver veta hur mycket personal som behövs. Om inte förändringarna av öppettider får de konsekvenser som vi hoppas, ska vi då ändra förutsättningarna igen om bara ett par år? Det är den här typen av behandling som gör att Göteborg rasar i företagsrankningen! Jag hoppas därför att återremissen går igenom nästa vecka, eftersom beslut ska tas på ordentliga grunder.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Mathias permalink
  maj 3, 2012 4:36 e m

  Bara löjligt att ändra det som är idag. Känns trångtsynt att tro det blir någon stor skillnad att stänga tidigare. Stäng helt då. Då upphör alt våld o alla kommer må bra. Nej ibland får politiker sluta blanda sig i som några ”vi var bättre än andra. ”
  Prova med att lyssna till folket. Lägg energin på viktigare saker. För det finns det gott om.

 2. Ola permalink
  maj 3, 2012 4:41 e m

  Låt de vara som de är…. Bättre att ha olika öppetider då alla inte kommer ut på gatorna samtidigt vilket i sig kan leda till mera bråk…(vilket betyder att man måste ha flera poliser ute att hålla ordning) Stänger en krog kl 3 och en kl 5 så sprids de ut dom som vill fortsätta går till den som stänger kl 5 de andra går hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: