Skip to content

Malmö behöver KD!

april 26, 2012

Idag besöker Göran Hägglund, Maria Larsson och jag vår första presidieresa sedan vi valdes i januari. Resan går till Skåne och vi kommer att göra både gemensamma nedslag och egna besök över hela Skåne. Jag kommer bland annat att besöka Malmö. I nationell media är det ofta en splittrad bild av Malmö som träder fram. Å ena sidan är det en modig stad, där ett av Sveriges djärvaste landmärken, Turning Torso, har byggts. Infrastrukturen ligger i framkant med Öresundsbron och Citytunneln. Dessa satsningar är mycket positiva och kommer att föra mycket gott med sig för hela Öresundsregionen. Å andra sidan framträder även en mycket tråkig bild av en segregerad stad där grupper tenderar att ställas emot varandra. Tyvärr har även stadens högsta ledning genom kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) varit en aktiv del i att skapa denna bild!

När de kristdemokratiska partierna grundades runtom i Europa efter Andra Världskriget var det just för att återupprätta det människovärde som kränktes genom förföljelse och segregation där människor ställdes emot varandra på grund av etnisk eller annan bakgrund. Denna retorik och hets fick fotfäste i breda folkmassor och det ledde i slutändan till mänsklighetens kanske största misslyckande, förintelsen. När vi idag ser att judiska familjer inte längre vågar bo kvar i Malmö måste vi reagera. Vi måste svara med att i alla lägen stå upp för varje enskild människas okränkbara värde och ställa den som ställer grupp mot grupp till svars!

Det var behovet av en värdegrund som fick mig att engagera mig i politiken. Jag är inte ensam om att se hotet i att historien kan upprepa sig, men jag är övertygad om att Kristdemokraterna är det parti som kan presentera det bästa motmedlet. I slutändan är det inte arbete åt alla och ekonomisk välstånd som försäkrar oss mot nya mänskliga katastrofer. Det är en viktig del av ett fungerande samhälle, men det är inte och får inte heller vara den viktigaste. Ett samhälle som enbart bygger på materialistiskt välstånd blir ett mycket bräckligt samhälle. Vi har sett ekonomin förändras snabbt förut och vi kommer att göra det igen. Det krävs en värderingsbas som grund i samhället och en ständig etisk diskussion om hur vi behandlar varandra och vad vi menar med människors lika värde. Det är vår övertygelse om att samhället behöver en stark värdegrund som skiljer oss från alla andra partier.

Malmö är idag en av få städer där Kristdemokraterna inte är representerade i kommunfullmäktige. Det är synd, för vi har en viktig plats att fylla. Malmö är en stad där segregation och utanförskap är stort men staden har alla möjligheter att bli bättre. Malmös bygg- och infrastrukturprojekt öppnar för en mycket ljus framtid, men det krävs något mer, annars riskerar framtidens Malmö att bli en kuliss. För att alla ska få ta del av framtiden krävs det en politik för människovärde. För det behövs en stark kristdemokrati i Malmö och det ska vi fortsätta kämpa för.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. april 26, 2012 7:19 e m

  Om KDs mål varit att ”återupprätta det människovärde som kränktes genom förföljelse och segregation där människor ställdes emot varandra på grund av etnisk eller annan bakgrund” har de sannerligen misslyckats. Det kan man inte göra samtidigt som man för en våldsamt homofobisk retorik. Nej, fler hatgrupper är inte vad Malmö behöver…

 2. David Lega permalink
  april 27, 2012 6:15 e m

  Alla människor har samma okränkbara värde och förtjänar samma respekt.

 3. april 28, 2012 12:44 f m

  Trevligt att se att det finns förnuftiga människor även inom KD så en eloge till dig om du vigt ett lesbiskt par, men partiet i sig är knappast respektfullt mot alla människor utan har under hela sin historia ägnat sig åt att sprida missaktning mot HBT-personer och göra livet surt för dem. ”kd.just.nu” fanns det tidigare en intressant hemsida som hette (finns nog att komma åt cachad) där partiets företrädare visar sitt rätta ansikte.

  Man kan inte säga att alla har samma okränkbara värde och förtjänar samma respekt samtidigt som man aktivt försöker hindra vissa grupper från att leva sina liv på det sätt som gör de lyckliga. Då sätter man moralism före människors livskvalitet och kan inte med trovärdighet tala om människors okränkbara värde och respekt.

 4. maj 2, 2012 3:40 e m

  Jag tror knappast att alla medlemmar i alla partier alltid håller med om allt i respektive partiprogram, därför är det viktigt att se vad vi gemensamt står för och inte vad enskilda medlemmar tycker…

  Jag står upp för alla människors okränkbara värde och Kristdemokraterna (som enhälligt valt mig till andre vice partiledare) gör givetvis detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: