Skip to content

Öppenhet istället för slutenhet

april 18, 2012

Nu på förmiddagen har vi haft kommunstyrelsemöte och frågan om tillsättning av stadsdirektör var uppe. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten har nu anställt den tillförordnade stadsdirektören, Bengt Delang, direkt utan att låta fler kandidater söka jobbet. Jag och mina allianskollegor har i flera veckor varit tydliga med att vi velat ha en öppen process med flera sökande till detta viktiga jobb. Detta föreslog vi nu på mötet och blev nedröstade. Det är inte bara en fråga om att hitta den som är bäst lämpad, det är också en viktig princip att ha en öppen process.

 

Jag vill vara tydlig med att detta inte handlar om Bengt Delang, som är tillförordnad stadsdirektör. Jag tycker att han är en bra chef och om hade vi haft en öppen process hade jag hoppats att han sökt jobbet och fått det. Frågan handlar istället om att stadens högsta ledning ska föregå med gott exempel. Vi kan inte kräva öppenhet och transparens i andra delar av staden om vi inte själva föregår med gott exempel. Jag har jobbat med ledarskap i många år och jag är helt övertygad om att detta är ett skolexempel i dåligt ledarskap av den styrande majoriteten. Det är sant som de säger att kommunallagen tillåter detta, men det är inte rätt, bara för att det inte är olagligt.

 

Uppdatering: GP skriver om tillsättningen här.

Annonser
One Comment leave one →
  1. Gabor Lorant permalink
    april 18, 2012 10:28 f m

    Som ”gammal” Göteborgare (egentligen Partillebo) så har sossarna alltid kört sin egna race och behandlat Gbg:s stad/kommun som ”egen” avdelning inom partiet! Ve den som ifrågasätter detta, skriker de. Håller med dig David att tillsättningen skulle kunna göras mer demokratiskt och transparent men då frångås ovannämnda S-princip nämligen. Ifall opinionen i stadshuset ifrågasätter eller kräver offentlig ansökning av andra kandidater så kommer de (S) att skrika ” detta är en intern rekrytering och därmed så vi behöver inte utlysa tjänsten” !
    Denna maktfullkomlighet tillämpas i många och mindre demokratiska länder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: