Hoppa till innehåll

Så får vi fler funktionshindrade i arbete

februari 21, 2012

Det är rubriken på en debattartikel som jag har skrivit och som publiceras i Aftonbladet idag. I förra veckan skrev Jonas Gustavsson en artikel där han beskrev hur han som funktionshindrad fått kämpa för att få arbeta. Att funktionshindrade ska ha jobb är ett mycket viktigt ämne att diskutera och något som jag arbetar för i Göteborg. Funktionshindrade behöver arbeta, känna sig delaktiga och vara med i gemenskapen precis som alla andra, och samhället behöver de resurser som funktionshindrade kan tillföra. Eftersom debattartikeln ännu inte finns på nätet lägger jag upp den här nedan. Läs gärna också Jonas utmärkta debattartikel här.

Så får vi fler funktionshindrade i arbete

I Aftonbladet den 13/2 skriver Jonas Gustavsson om hur hans funktionshinder har minskat hans möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Många har upplevt samma sak. Jag blev också erbjuden förtidspension när jag var 18, när jag istället ville studera och börja arbeta.

Samhället vinner på att alla människor har olika bakgrund, olika erfarenheter och kan bidra med sin kunskap. Detta gäller givetvis också funktionshindrade som grupp. För den enskilda människan är det livsviktigt att känna gemenskap, att känna sig behövd och att tillföra något. Arbetslöshet är ett stort socialt problem, inte bara ett ekonomiskt.

Det är uppenbart att det behövs satsningar för att få funktionshindrade i arbete. Arbetsförmedlingen har bland annat fått i uppdrag att ta fram ett praktikantprogram, för att funktionshindrade ska få arbetslivserfarenhet och sedan riktiga jobb.

I Göteborg har jag förslagit att en särskild head-huntingfunktion ska skapas för att arbeta med att matcha funktionshindrade personer med lediga tjänster i Göteborgs stad. Vi fortsätter arbeta för särskilda satsningar för att få fler funktionshindrade i arbete.

Många vill och kan jobba, men orkar inte kämpa för det. Dessa förslag är stöd för dem. Det är inte bara gator och torg som behöver tillgänglighetsanpassas, det behöver arbetsmarknaden också. Det finns ingen mirakellösning utan jag tror att många olika saker behövs göras på flera nivåer, så det är dags att sätta fart.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. Patrik Svedell permalink
  februari 21, 2012 3:09 e m

  Håller helt med
  Även om man lär ta fram kunskaperna och talangerna genom ett nålsöga så ska dom fram. För att då göra så att individen och samhället mår bra som de möjligen går.

 2. Patrik Svedell permalink
  februari 21, 2012 3:24 e m

  Håller helt med
  Även om man lär ta fram kunskaperna och talangerna genom ett nålsöga så ska dom fram. För att då göra så att individen och samhället mår så bra som de möjligtvis går.

 3. februari 22, 2012 12:56 f m

  En story jag kommer och tänka på var när habiliteringsfolket från Canada var på CP-konferensen i Göteborg för några år sedan.

  De berättade om en man med svår autism, han rev papper, no more no less. En pina att ha med sig då han genast gick och rev sönder det som sönder gick att rivas. Och tydligen har de ett ganska gott välfärdssystem där enligt Svensk modell men även skördat några av storrikesidéerna från USA att de har en Circle Of Trust runt varje funktionsnedsatt medborgare som behöver hjälp. Det är busschauffören, affärsinnehavaren, vänner, personal osv… De grillar ibland och informerar om individen. Så om något inträffar så känner nästan alla som kommer i kontakt med denna människa just denna. Alltså istället för att reagera med okunskap så vet de vad som ska göras, vem som ska ringas osv ifall en situation uppstår.

  I alla fall, denna Circle Of Trust satte sig i det här fallet och grunnade på hur fonken de skulle kunna få något konstruktivt ur denna socialt slutna man som rev papper. Efter lite tankar så matchades han till polisstationen där han fick förstöra känsliga dokument. Den perfekta dokumentförstöraren eftersom han bara rev papper utan att läsa, alla andra hur bra knegare de än var kunde läsa och föra vidare information.

  Till slut var han trött på att riva papper och fick således en dokumentförstörare för att avlasta sin nedsättning som nu blev en lösning. Och efter ett tag blev han även trött på polisens situation. Så det visade sig att det fanns fler med detta behov, till slut blev han alltså pappersförstörarkonsult och åkte runt och gjorde detta jobb hos flera företag.

  Så någon som garanterat ses som hopplös i Sverige lyckades alltså inte bara få något att göra, utan kunna göra det bättre än andra normisar och dessutom tjäna pengar på det.

  Så David, jag tror minsann en matchmakerfunktion är bra. Men även ett Sverige som inte klappar funkisar på huvudet och säger att de har det så bra. Min son t.ex. får ju inte träningshjälpmedel p.g.a. kostnadsansvarig som vad vetenskapen visar få bättre tarmfunktion men det är billigare med lavemang. Käkmuskulaturen har nu visat sig svag, trots att detta fångades upp för flera år sedan men p.g.a. kostnadsansvarig inte ville skriva ut stimulerande hjälpmedel. Inte sagt att man ska få allt här i världen, men man ska definitivt få sina möjligheter här i världen.

  Jag har så mycket tankar runt allt men skriver inga mer i kommentaren för det hör hemma i annat forum.

  /Jon

 4. februari 22, 2012 8:04 e m

  Jag tycker det finns en alldeles för stor centrering på människor med fysiska funktionshinder.
  Man glömmer lätt bort de med psykiska funktionshinder i debatten och förslagen.
  Det verkar nästan som om de med fysiska funktionshinder reser i business class och de med fysiska i turistklass. Så fort det talas om funktionshinder så representerats dessa i media av en fysiskt funktionshindrad som dessutom har för sig att denne talar för fler än sig själv. Jag hoppas att Du DL inte gör på det sättet i din gärning som politiker och/eller privatperson!

Trackbacks

 1. Att påverka i opposition « HANDSFREE – David Lega
 2. Attitydproblem bakom funktionshindrades arbetslöshet | HANDSFREE - David Lega
 3. Attitydproblem bakom funktionshindrades arbetslöshet | Mittfunktionshinder.se
 4. David Lega: Tillgängligheten kan fortfarande bli bättre! | Mittfunktionshinder.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: