Skip to content

Vem vågar bli gammal i Göteborg?

september 7, 2011

En het politisk potatis i Göteborg är huruvida äldre själva skall få bestämma vem som skall ta hand om dem i deras egna hem. Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet menar att det endast är kommunen som skall få bedriva hemtjänst. Alliansen kämpar dock för att de skall vara fritt för alla som kan uppvisa kompetens att erbjuda sina tjänster inom detta område, och att det är upp till de äldre att själva välja vem som skall stå för omsorgen.

Vid dagens kommunstyrelsesammanträde ställde sig något överraskande Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet bakom en ansökan om att utreda hur vi ska kunna införa lagen om valfrihet inom äldreomsorgen (LOV). Läser man deras skrivelse närmare inser man dock att det fortfarande är samma gamla förmyndarmentalitet som präglar deras tänkande i denna viktiga fråga.

Den politiska majoriteten i Göteborg försöker nämligen få till vissa förbehåll i lagen om valfrihet som i praktiken innebär att endast kommunalanställda och de som står långt ifrån arbetsmarknaden som skall få bedriva hemtjänst.

Jag menar att detta är helt orimligt. Jag är själv beroende av assistans för att få min vardag att fungera och vet hur viktigt det är att själv få välja vem som skall hjälpa mig. Jag hade inte accepterat om den assistans jag behöver gavs mot bakgrund av kommunens behov av exempelvis arbetsmarknadsåtgärder, snarare än mitt behov av få hjälp av någon som jag har förtroende för. Jag är van vid att själv få välja min omvårdnad, och jag kommer inte att ge upp den rätten när jag blir gammal. Som den politiska majoriteten nu ordnat äldreomsorgen vill jag inte bli gammal i Göteborg!

För att dra det till sin spets: Varför skall kommunstyrelsens ordförande, Annelie Hulthén, bestämma vem som skall ta hand om mig när jag blir gammal?

Annonser
One Comment leave one →
  1. torbason permalink
    september 8, 2011 10:58 f m

    ”Mitt hem är min borg”, ett gammalt fint ordsspråk som vi kan glömma om vänstern får sin vilja fram. I deras värld är det socialtjänsten som kommer att bestämma vem som skall släppas in till medborgare med assistansbehov. Börjar bli mäkta trött på vänsterns storebrorsfasonerna mot pensionärer och assistanskunder – just det kunder – som själva skall bestämma vem man vill ha hjälp från och vem som får komma in i deras egna hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: