Skip to content

Kan man vissla på sig själv?

augusti 17, 2011


En av de åtgärder som den politiska majoriteten ville vidta för att motverka fler mutskandaler i Göteborg var att införa en så kallad ”whistleblower-funktion”. Med detta avsåg man en mottagarfunktion för att ta om hand tips från allmänhet och anställda i staden som upptäckt oegentligheter i kommunens verksamhet. Från Alliansen påpekade vi i ett tidigt skede de problem som är behäftade med inrättandet av en sådan  funktion. Våra farhågor rörde bland annat riskerna för angiveri, och vikten av att motverka  jäv. En instans  vars syfte är att ta emot tips om maktmissbruk och vänskapskorruption, måste naturligtvis inte bara vara skild från kommunen, utan även själv stå höjd över varje misstanke om att kunna anklagas för jäv.

Idag rapporterar GP att det nu är klart vem som skall administrera mottagarfunktionen för så kallade ”visslare”. Uppdraget gick till en advokatbyrå där två av juristerna som skall ansvara för funktionen har klara kopplingar till Göteborgs stad. En av dem är sekreterare i styrelsen för Liseberg, Business Region Göteborg och Gatubolaget,  och har även en bakgrund som stadsdelschef i staden. Dessutom visar hans CV att han brukar företräda kommunala bostadsbolag, däribland AB Framtiden.

Ridå!

3 kommentarer leave one →
 1. Jonatanh permalink
  augusti 17, 2011 4:30 e m

  Bra att du sätter fingret på detta David!

 2. augusti 17, 2011 7:58 e m

  Inte nog med att funktionen i sig är fullständigt värdelös och hotfull mot eventuella visslare i sin nuvarande utformning.
  Nu har man ju dessutom säkerställt att om någon, mot alla odds och förnuft, skulle våga blåsa i kommunens lilla visselpipa så förpassas ärendet snabbt, stabilt och jätte-, jättelätt till avslagshögen hos kompisarna på advokatkontoret.

  Tänk om de istället kunde frågat någon som utifrån erfarenhet av kommunalt visslande vet hur det borde se ut..;)

  /Karin T

 3. Anonym permalink
  augusti 17, 2011 9:20 e m

  Skrev GP något om hur visslingsmottagningen ska finansieras? Får de pengar av kommunen eller får de betalt i renoveringstjänster och tegel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: