Skip to content

Förskolefabrik i Frihamnen?!?

maj 4, 2011

Inför varje kommunstyrelsesammanträde finns det en mängd handlingar att läsa igenom. Denna läsning tar sin tid då det är många ärenden att ta in och begrunda. Mycket är intressant, annat får man stålsätta sig en aning för att tugga i sig. Ibland läser man dock sådant som får en att haja till. Eller vad sägs om  s. 7 i Uppföljningsrapport 1:2011 för kommunstyrelsen:

”En ny ide som prövas är att anlägga storförskolor med 10-15 avdelningar på strategiska platser i staden. En sådan plats som diskuteras för en tillfällig storförskola är Frihamnen.”

Jaha … Göteborg har alltså alltså planer på att starta en förskolefabrik. Då en avdelning rymmer ungefär 20 barn innebär ju detta nästan 300 barn i en enda gigantisk förskola. Jag vet ju att de rödgröna är stressade av att fortfarande inte ha löst problemen med långa förskoleköer och stora barngrupper, men inte att de var beredda att tillämpa industrilogik i termer av stordriftsfördelar. Vad är det med vänsterns förkärlek för centralisering och miljonprogramsliknande projekt? Själv är jag en anhängare av småskalighet, och en mångfald av olika lösningar. Detta gäller även på barnomsorgsområdet. Jag misstänker dock att det är budgetperspektiv snarare än barnperspektiv som ligger bakom förslaget med storförskola i Frihamnen.

Vad blir nästa steg? En gigantisk simskola i torrdockan?

3 kommentarer leave one →
  1. maj 5, 2011 12:09 e m

    Är detta ett försenat aprilskämt?!

  2. maj 5, 2011 4:05 e m

    Din motvilja mot storskalighet tycker jag hör nära ihop med maktdelningsprincipen, att människor ska vara nära besluten som berör dem. Eftersom människor är olika, bör lösningarna för barnen vara olika.
    Jag hoppas vi får igenom barnpengen, då kan ju många som inte tycker att kommunala barnomsorgslösningar fungerar tillfredsställande själva komma på lösningar för sina barns omsorg. Då kan ju också kommunen sluta oroa sig så mycket över om de kan klara av att skaffa fram förskoleplatser – ge föräldrarna utrymmet istället att skapa kooperativ, eller stanna hemma lite längre. Jag tycker det är märkligt att förskolan ska vara en så stor del av kommunpolitiken, eftersom det handlar om våra små barn, som rimligtvis skulle vara en stor del av varje familjs liv, inte kommunens.

Trackbacks

  1. Barnomsorgens vägval: stordrift vs. småskalighet « HANDSFREE – David Lega

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: