Skip to content

Höj ersättningen i Fas3!

januari 13, 2011

– Ersättningsnivån till deltagarna behöver höjas, och det behöver bli tydligare vad anordnarna ger för arbetsuppgifter till deltagarna så en utvärdering också kan ske av insatsen.

Det säger nu Penilla Gunther och Lars-Axel Nordell, kristdemokratiska riksdagsledamöter i Arbetsmarknadsutskottet, i sin kritik av jobb- och utvecklingsgarantin. Även Caroline Szyber har skrivit om frågan.

Problemet med långtidsarbetslösa som förbrukat sina 300 dagar med a-kassa har uppmärksammats den senaste tiden.  De har fått praktik och arbetstränat i Fas 1 respektive 2, samt därefter hamnat i den så den så kallade Fas 3.  Den så kallade ”tredje fasen” rör alltså arbetssökande som inte hittat ett lämpligt arbete efter 450 dagar. De ska då erbjudas en samhällsnyttig sysselsättning. Problemet är dock att dessa sysselsättningar långt ifrån alltid är så värst meningsfulla. Detta är problematiskt inte mist då forskning inom medicinsk sociologi visat att graden av begriplighet, hanterbarhet samt meningsfullhet i tillvaron avgörande för vår hälsa. En person i Fas 3 ska utföra arbetsuppgifter som annars inte skulle blivit utförda. Hur lätt är det att finna sådana uppgifter på heltid utan att det kan tolkas som att man utnyttjar systemet för att slippa anställa?

Ett annat problem är berättelser om hur företag utnyttjar människor i Fas 3 som gratis arbetskraft då staten står för deras ersättning. Det tycks alltså vara hög tid att se över denna verksamhet.

Jag skickar med tre önskemål inför en sådan översyn:
1.    Gör det möjligt för fas 3-anordnare att ge extra betalt utöver det aktivitetsstöd som deltagaren får från Försäkringskassan om de utför arbete som skulle kunna utföras av en anställd.
2.    Var noggrann i kontrollen och utvärderingen av dem som tar emot arbetssökande i Fas 3 och erbjud kompetent handledning av arbetsgivaren vid behov. Människor som varit länge i utanförskap bär ibland på en tung ryggsäck som de behöver hjälp att bära eller att lämna hemma när de går till jobbet
3.    Se också till att de coacher som skall stödja de arbetssökande håller måttet!

Media: Expressen,

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. januari 13, 2011 5:31 e m

  Nu förstår jag inte ett dugg av vad du är ute efter David!

  Först saknar jag det självklara kravet att göra en undersökning på hur många företag och kommuner som fuskat åt sig extremt många miljoner!

  Samma noggranna kontroll måste göras av hur Arbetsförmedlingarna samverkat i maskopi med företagen.
  Som jag ser det handlar det om ett medvetet bedrägeri där AF och företag dolt denna mäktiga penningkarusell eftersom inte ens jobbcoacherna verkar ha gjort någon koll över huvud taget, trots att det är deras förbaskade skyldighet och jobb!!!

  Dessutom verkar det här vara en mångmiljardplundring av vår statskassa och ingen verkar vilja göra något åt det!?!?
  Det är OMÖJLIGT att inte tänka på hur det var när det upptäcktes att några enstaka företag fifflat inom assistansbranschen. DET DRABBAR ALLA OSS SOM HAR ASSISTENTER, för nu ska våra assistenter BORT BORT BORT… Jag kommer att mista ALL assistans om FK får som dom vill, pga att jag kan föra handen från bord till mun.

  Det är en debatt du borde ta som själv behöver assistenter, eller vill du inte bråka med de ”dina”?

  Så här tycker jag om dina tre förslag:
  Steg 1: Jag tycker att du förolämpar de stackars människor som hamnat i en FAS3-sits!
  Jag tror inte de tycker det räcker med lite mer pengar för att sitta nånstans och inte få räknas in som vanliga arbetstagare!
  De ligger redan på golvet, varför sparka på de svaga ännu mer då???

  Steg 2: Det ska genomföras INNAN genom att göra den kontrollen jag skrivit om ovan!
  Dessa långtidsarbetslösa KAN INTE lämna ryggsäcken hemma när de går till sin ”sysselsättning” för det får inte kallas arbete, för då gäller andra ersättningsregler!

  Steg 3: De ska självklart kontrolleras både före, under och efter de slussat ut en arbetslös till en meningslös sysselsättning!

  Väljer ni politiker att blunda för dessa förskingrade miljarder, bara för att få ner arbetslöshetssiffrorna och struntar i att rätta till de fruktansvärda misstag som regeringen gjort vad gäller assistansen, ja då bör ni självmant avgå, för det som sker nu är så långt ifrån människovärdighet man kan komma!

  David, du som själv lever med assistenter, jag hoppas du inte blivit fartblind och sålt dig till köttgrytornas massa!

  Du KAN skapa bra förändringar, men då måste du våga vara obekväm inom politiken, annars blir du bara en av ”dom andra”.

 2. dix permalink
  januari 8, 2012 6:32 f m

  Vidriga förolämpningar. Och övertro, på så otroligt primitiv arbetsmarknads”politik”.

  Det stod bl a ovan:

  ”1. Gör det möjligt för fas 3-anordnare att ge extra betalt utöver det aktivitetsstöd som deltagaren får från Försäkringskassan om de utför arbete som skulle kunna utföras av en anställd.
  2. Var noggrann i kontrollen och utvärderingen av dem som tar emot arbetssökande i Fas 3 och erbjud kompetent handledning av arbetsgivaren vid behov. Människor som varit länge i utanförskap bär ibland på en tung ryggsäck som de behöver hjälp att bära eller att lämna hemma när de går till jobbet
  3. Se också till att de coacher som skall stödja de arbetssökande håller måttet!”

  Stora ord om ingenting. Finns ingen substans i dessa ord ovan. Helt värdelöst. Dessutom
  utan verklighetsförankring.

  Bara detta, ”Människor som varit länge i utanförskap bär ibland på en tung ryggsäck som de behöver hjälp att bära eller att lämna hemma när de går till jobbet”

  Jag har inte haft, eller har en tung ryggsäck. Men regeringen, AF m fl har tydligen velat
  skapa denna ryggsäck. Jag behöver ingen hjälp. Jag är helt klar och psykiskt redlig. Jag är uppvuxen i övre medelklass, jag har varit skötsam och ordentlig, jag har röstat borgerligt.
  Jag har varit arbetsam och noggrann då jag förr arbetat.

  Så har även du velat ge förolämpningar. Du verkar tro att du är förmer.
  Det kan finnas en liten andel inom fas 3 som är sådana, som ej lämpar sig för arbete. Men i såfall anser jag att dom ska ses över på annat sätt, inte blandas med folk som förr arbetat och blivit arbetslösa och inte hittat arbete.

  Arbetsgivare anställer inga som varit i fas 3, delvis är regeringens, Engströms och t o m ditt fel, som beskriver dem i fas 3 generellt som i behov av hjälp.

  En rätt till arbete och erkännande, och bättre bemötande av en så kallad arbetsförmedling hade varit en del av saken. Och utan alla dess så makalös värdelösa ”coachningar”…

  Men det har ju inte regeringen m fl inte velat se, i sin kollektiva sektanda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: