Hoppa till innehåll

Vill vi ha ett samhälle utan ICA-Jerry? Debatt om Fosterdiagnostik

december 21, 2009

Det känns efterlängtat och välbehövligt att personer med utvecklingsstörning ges och vågar ta plats i det offentliga rummet. Parallellt erbjuds en avancerad fosterdiagnostik som gör att en majoritet av alla foster med kromosomavvikelser eller synliga missbildningar inte blir födda i dag. Vilka kommer med framtidens teknik att sorteras bort från vårt samhälle? Vi måste diskutera var vi vill att gränserna ska gå och vem som kan avgöra vad som är ett värdigt liv, skriver David Lega och Monica Selin, (KD).

Läs G-P artikeln här eller nedan:

Ett samhälle utan David Lega och ICA-Jerry?

Från den svenska nöjesscenen, via reklam och TV har en grupp människor klivit in i det svenska folkhemmet och fått oss att skratta och le åt det som för många tidigare upplevts som lite besvärande och tabubelagt. Glada Hudik-teatern spelar för utsålda hus, praktikanten Jerry i ICA-reklamen tillägnas facebook-grupper och Linda Hammar från Köping prisas och älskas av alla. Ett antal personer med Downs syndrom och utvecklingsstörning har gått genom rutan och tagit plats i våra hjärtan.

De flesta av oss är måna om att bidra till ett öppet och tolerant samhälle där det okränkbara människovärdet skall ligga till grund för hur vi bemöter varandra. Därför känns det efterlängtat och välbehövligt att personer med utvecklingsstörning ges och vågar ta plats i det offentliga rummet. De behövs för att påminna oss om att vi alla har en funktion att fylla i ett öppet samhälle som präglas av mångfald, ödmjukhet, omtanke, respekt och medmänsklighet.

Men parallellt med denna uppfriskande trend sker inom sjukvården en annan utveckling. En utveckling som är svår att tala om utan att hamna i ett dogmatiskt skyttegravskrig där allt är svart eller vitt. Ändå menar vi att det är vår plikt som samhällsmedborgare, politiker och medmänniskor att våga fråga oss själva och varandra vad vi vill att sjukvården ska erbjuda oss och vilken etik som ska ligga till grund för sjukvårdens normer och verksamhet. Sjukvårdens uppdrag är att bota och lindra. Den fosterdiagnostik som idag erbjuds, och som blir allt mer avancerad, handlar om mycket mer än dessa båda uppdrag.

Ultraljudsundersökningar är den vanligaste formen av fosterdiagnostik. Den erbjuds till gravida kvinnor för att fastställa beräknat förlossningsdatum och antalet foster, men också för att söka eventuella missbildningar. Idag erbjuder 14 av 21 landsting även Kub-test till alla gravida. Testet går ut på att avgöra sannolikheten för kromosomavvikelser. Om dagens teknik funnits på 70-talet hade en av oss inte blivit född, fått växa upp och leva ett mycket aktivt och rikt liv. Dagens teknik gör att en majoritet av alla foster med kromosomavvikelser eller synliga missbildningar inte blir födda idag. Vilka kommer med framtidens teknik att sorteras bort från vårt samhälle?

Att bli förälder är bland det största man kan vara med om under sitt liv. Att plötsligt få ansvaret för en ny liten person väcker en strävan efter att bli så god förälder som möjligt och skapa bästa tänkbara förutsättningar för sitt barn. Baksidan av att vi vill att allt ska bli så perfekt är att vi tenderar att bli onödigt rädda för att det inte ska bli som vi har tänkt oss. Denna rädsla skapar en önskan om att kontrollera det som egentligen inte låter sig kontrolleras. Ingen fosterdiagnostik i världen kan nämligen utröna de väntade barnens framtid och garantera god fysisk och psykisk hälsa, lycka och välgång.

Vetenskapen är fantastisk och driver ständigt framåt som om den hade eget liv. Men eftersom vetenskapen och möjligheterna inte har några inbyggda etiska sensorer eller spärrar är det du och jag som måste sätta gränserna.

Det som idag kan upplevas som science fiction kan imorgon vara ett erbjudande från mödravården som ställer förväntansfulla blivande föräldrar inför beslut med svåra etiska implikationer. Även om det slutgiltiga beslutet ligger hos föräldrarna menar vi att sjukvården fyller en ovärderlig normativ roll i sammanhanget och att det är samhället – du och jag – som avgör vilka normer som ska styra sjukvården. Därför måste vi på allvar diskutera var vi vill att gränserna ska gå och vem som kan avgöra vad som är ett värdigt liv.

I Danmark har etiska rådet nyligen slagit larm om den utveckling som innebär att det, sedan Kub-test för alla gravida infördes 2004, föds betydligt färre barn med Downs syndrom. Samtidigt har den danska hälsovårdsstyrelsen gått ut och sagt att samhället skulle kunna spara pengar om fler kvinnor valde att göra abort på grund av ärftliga syndrom och sjukdomar.

Om vi vill ha ett samhälle där personer som ICA-Jerry och David Lega känner sig hemma måste också sjukvården ha en normativ inställning i samma anda. I de fall fosterdiagnostik kan leda till att man kan upptäcka fel som går att lindra och bota är den naturligtvis en ovärderlig tillgång och möjlighet. Fosterdiagnostiken kan också bidra till att förbereda blivande föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Men den trend vi ser idag visar tyvärr på att fosterdiagnostik i huvudsak handlar om att upptäcka avvikelser som ger oss möjlighet att selektera bort foster. Det är denna trend som klingar så falskt ihop med hyllningarna av handikappidrottare och Köpinggänget.

David Lega (KD)
Entreprenör och före detta handikappidrottare

Monica Selin (KD)
Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Susan Björk permalink
  december 21, 2009 1:30 e m

  Hej, jag kollar bara om jag kan göra ett innlägg utan att vara medlem. Har att göra med ett skolarbete.
  GOD JUL

 2. denii permalink
  februari 14, 2012 6:25 e m

  Vad fantastiskt att ni i KD fortsätter att under politisk täckmantel frihetsberöva kvinnor (och övriga) deras rättigheter. Som ni själva skriver, är det bra om fosterdiagnostik kan hjälpa till att förbereda föräldrar på ett barn med handikapp och kan se om fostret ö.h.t. är friskt nog att överleva en förlossning. Ni borde byta perspektiv: fosterdiagnostik kan se om ett foster kommer att födas med sådana sjukdomar där ett barn överlever endast ett par timmar efter förlossningen. Anser ni då att föräldrarna ska fullgå en graviditet och föda ett barn som sedan kommer att dö, timmar senare? Det är ett övergrepp på människor, SKÄMS PÅ ER! Individens ansvar över allt. Det ni sysslar med borde ni skämmas över. Det här är 2012 och inte 1612.

 3. David Lega permalink
  februari 17, 2012 7:03 e m

  Hade det varit 1612 hade vi inte haft fosterdiagnostik, då hade jag troligtvis varit utlämnad till vargarna. Problemet med fosterdiagnostik är jag och många andra inte ens fått chansen mot vargarna (läs Mowgli) eftersom ingen på förhand trodde att jag och många andra skulle överleva. Därmed hade de aborterat oss också. Faran med kub-test är att man väljer ett barn framför andra, inte att man inte väljer att få barn.

Trackbacks

 1. En mönsterkrympling för 2000-talet? « FullDelaktighet.Nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: