Skip to content

Briljant ICA-reklam

oktober 22, 2009

Idag är jag på väg till Stockholm för att föreläsa för ICA. De är precis inne i ett projekt ”Vi kan mer”, där mellan 500 och 1000 personer med utvecklingsstörning ska få möjlighet att arbeta i butiker över landet. På samma gång vill de hjälpa till att förändra våra attityder och fördomar genom några reklamfilmer och den nya praktikanten Jerry. Nivån, humorn och syftet med filmerna tycker jag är helt suverän, där man vågar tänja på gränserna lite mer än vad är gjort tidigare. Eller vad tycker ni?

Humor har alltid varit ett bra sätt att avdramatisera viktiga problem. För några år sedan var jag med i TimeOut på TV4, då passade jag och Robert Gustafsson på att avdramatisera lite också 🙂

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. Andreas Andersson permalink
  oktober 22, 2009 10:34 f m

  Robert Gustavsson är skitrolig 😀
  Men iallafall hörde på fråga TV4 eller vad det heter med tittarombudsmannen för några dagar sedan och då sa han att jättemånga skickat in och gnällt på de nya ICA reklamerna och att det var skandal o bla bla bla. Ja vafan är det att dom inte vill se utvecklingsstörda på TV alls? verkar ju inte direkt som att han vantrivs direkt. och andra delen visar ju verkligen hur det antagligen är i många fall när han pratar sakta för att han skall förstå.

 2. oktober 22, 2009 1:56 e m

  Nya reklamen är genial, och egentligen är det mest skam på dem som anmäler. Bara för att ngn ”ser utvecklingsstörd” ut behöver det inte betyda att de är småbarn i huvudet (vilket en del av komiken i ICA handlar om) Härligt och nyanserat!

 3. Rickard permalink
  oktober 22, 2009 2:53 e m

  Hej David!

  Hoppas allt går bra med LegaWear, föreläsningar och allt annat du jobbar med. ICA-reklamen tycker jag är bra, även om jag kan förstå att en del tycker att de tänjer lite på gränserna. Men man måste ju snacka om det för att det ska bli mer accepterat, eller hur?

  Enormt bra initiativ från ICA att hjälpa utvecklingsstörda att få en möjlighet att jobba hos dem.

  Mera sånt i samhället!

  /Rickard

 4. oktober 22, 2009 3:44 e m

  Briljant, säger jag och lägger ett helt yrkesliv specialiserat på just detta bakom orden. Å andra sidan ville man JO-anmäla mig för 17 år sen för att ha förvrängt huvudena och gett skådespelarna med utvecklinsgsstörning en felaktig bild av den svenska vården. Varför? Satir över omsorgen. Och hos anmälarna en stereotyp och idiotiskt felaktig bild av att en person med utvecklingsstörning är totalt oförmögen till att ha egna åsikter.

 5. Joakim Marcko permalink
  oktober 22, 2009 4:40 e m

  Ica reklamen är helt suverän. Den skapar debatt = mer reklamvärde. Jag är nyfiken på vad Jerry skall hitta på och vill se nästa avsnitt. Inget fel att Jerry är med, han är ju ett ”proffs” redan som skådespelare. Utvecklingsstörda har ju en självklar plats i vårt samhälle så även på ICA.

 6. Fredrik permalink
  oktober 23, 2009 2:43 e m

  Hej
  tycker också att reklam filmen är helt unik. Samt att jag vill passa på o tacka dig
  för din härliga föreläsning på ica dagen. grymt bra !!! kommer att sitta kvar i skallen
  hela livet…
  //Fredrik

 7. oktober 27, 2009 9:02 e m

  Hallo på dig David !

  Reklam filmen på Ica, kan ju faktiskt bli en bra start på hur vi vill att butikerna skall se ut i framtiden……. Låga hyllor så att alla når, breda gångar så att alla kommer fram, inga trappsteg mm……

  ps, vi kanske skall ha ett rullisrace i kommande icafilmer, på butiksgolvet.ds

  Kram lova med fam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: